Omgeving

Omgeving Vakantiehuis in Makkum

Makkum ligt aan het IJsselmeer in de Zuidwesthoek van Friesland. Dit sfeervolle vissersdorpje met haar statige koopmanshuizen en rijkversierde geveltjes is een populaire watersportplaats. Jaarlijks passeren vele plezierjachten de oude sluis in Makkum.
Makkum was vroeger een belangrijke industrie- en handelsplaats. Tegenwoordig is Makkum een geliefde watersportplaats. Geniet van de gezellige terrasjes, restaurants en leuke winkeltjes. Met name in de zomermaanden worden in Makkum veel festiviteiten georganiseerd, zoals visserijdagen Makkum, Leugenbollenpop, Makkumer Merke, en zomeravondbraderieën.
In de omgeving kunt u bijvoorbeeld de vele leuke dorpjes en steden bezoeken of vanuit Harlingen met de boot een van de Friese eilanden.

 

Rondvaart “It Preamke”
De omgeving van Makkum verkennen in een nostalgische praam. Een rondvaart door prachtige natuurgebieden. ’s Avonds is de praam sfeervol verlicht.
Dagtochten vanuit Makkum
Vanuit Makkum worden verschillende dagtochten georganiseerd, welke u naar bijzondere plekken in Friesland brengen.
“Lekker stil… Elektrisch (schoon) varen”

Rondvaart Makkum is een initiatief van Stichting It Preamke en organiseert rondvaarten via vaarroutes per nostalgische praam met als doel de belangstelling voor de natuur, cultuur, historie, kunst en recreatie te bevorderen. Met ingang van het seizoen 2017 maakt de stichting gebruik van een elektrisch aangedreven praam. Hiermee wil de stichting bijdragen aan een schoner en beter milieu.

DINSDAG en DONDERDAG
(de 2 uur durende tochten gaan door bij minimaal 10 personen)
Vertrektijd 14:00 uur
Opstapplaats: Makkum, Turfmarkt (t.h.v. Cynthia Lenigestraat)
Reserveren is verplicht.
Voor meer informatie kijk op website www.preamke.nl

Tips in de directe omgeving:

• Jopie Huisman Museum, Workum
In het Jopie Huisman Museum vindt u een expositie van de beroemde lokale schilder.

• Aldfaers Erf, Allingawier
Museumroute Aldfaers Erf door de dorpen Allingawier, Exmorra, Ferwoude en Piaam. Lengte: ca. 25 km. U beleeft hoe de Friese bevolking heeft geleefd en gewerkt.

• Kazemattenmuseum, Kornwerderzand
In het kazemattenmuseum bezoekt u een bunker, overgebleven uit de oorlog en ingericht zodat de bezoeker een indruk krijgt van die tijd.

Wat is er voor kinderen te doen in Friesland:

• Subtropisch Zwembad Swimfun
Het subtropisch zwembad Swimfun in Joure is de perfecte locatie voor een binnen activiteit. In het zwemparadijs is het altijd lekker warm en aangenaam. Het zwembad bied plezier voor alle leeftijden; of je komt om rustig baantjes te trekken of om vrij te zwemmen en te spelen, er is voor iedereen genoeg te doen. Beleef spannende avonturen in de jungle van de snelle wildwaterbaan, spetter van de verschillende glijbanen of leef je uit in de hoge golven van het golfslagbad. Verder is er een buitenzwembad en voor de allerkleinsten een peuterbadje.

• Sybrandy`s Speelpark, Rijs
Een speelparadijs voor kinderen in de doelgroep van 3 tot 13 jaar. Sybrandy`s speelpark is gelegen nabij Oudemirdum in Zuidwest Friesland te midden van de prachtige bossen van Gaasterland. Er is veel te beleven, zo`n 40 speelattracties, zowel binnen als buiten; Er zijn vele picknick gelegenheden en bij de cafetaria zijn snacks, broodjes, patat en ijs te verkrijgen.

• Aquazoo Leeuwarden
In de waterrijke dierenwereld van Aquazoo Friesland is veel te beleven! Ontmoet hier zeeberen, zeehonden, pinguïns, wallabies, flamingo’s, dwergotters, ocelotten, bevers en pelikanen en kom oog in oog te staan met ringstaartmaki’s en rode vari’s op het lemureneiland! Ook een speeltuin is aanwezig.

• Duinenzathe, Appelscha
In het attractiepark Duinezathe kun je een dagje heerlijk genieten!

Leuke steden in Friesland:

Leeuwarden
De hoofdstad van Friesland. Leeuwarden is de grootste en meest veelzijdige shopstad van Friesland met honderden winkels in alle soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar de grote namen, schattige boetiekjes of hippe pop- up stores, het historische centrum heeft het allemaal. Shoppen in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018, is dan ook zeker aan te raden!

Sneek
Winkelen in Sneek is een leuke bezigheid. Het is er altijd gezellig druk. De plaats heeft met zijn voorzieningen al jaren een grote aantrekkingskracht op inwoners uit de Friese Zuidwesthoek en de vele duizenden toeristen die ieder jaar op bezoek komen. Sneek is dan ook niet voor niets verkozen tot beste winkelstad boven de grote rivieren. Het centrum van Sneek is goed bereikbaar via weg en waterwegen en ook via openbaar vervoer is Sneek goed bereikbaar. Funshoppen is in Nederland de meest favoriete vrijetijdsbesteding en Sneek is daarvoor dan ook ‘the place to be’ met de vele leuke winkels die Sneek te bieden heeft.
Harlingen
Een oude havenstad, erg gezellig en dichtbij het centrum bevinden zich de havens op loopafstand.

Vlieland & Terschelling
Vanuit Harlingen vertrekken de veerdiensten naar Vlieland en Terschelling. Kijkt u voor de tijden en tarieven op de site van Rederij Doeksen.

Lemmer
Leuke havenstad aan het IJsselmeer. In Lemmer is veel te doen. Dit oude vissersdorp verdient met recht de naam Poort van Friesland. Daardoor is het een sfeervol, maritiem centrum. Midden in het dorp meren veel watersporters af. Het is dan ook leuk te struinen langs de originele winkeltjes, vaak gevestigd in historische panden. Populair zijn de gezellige terrassen langs de kades. Mensen zitten er graag, omdat de boten voor hun neus langs komen. Het vaarwater door Lemmer is immers een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer.

Bolsward
Bolsward, de zesde stad op de Elfstedenroute. Op 100 kilometer. Precies op de helft. Niet de grootste stad, wel een pareltje. Stad om van te houden. Om heerlijk in rond te dwalen. Langs de grachten. Langs de vele monumenten. Door het prachtige park. Sta stil en bewonder het sierlijke stadhuis. Volgens velen het mooiste van Nederland.

Workum
Het stadje Workum ligt in de Zuidwesthoek van Friesland en is één van de oudste stadjes van deze provincie. Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. U kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman, maar er is ook museum waar u kennis maakt met de rijke historie van Workum. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf; de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. U kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving.